رایانش ابری

cloud_computing

رایانش ابری زیرساخت فناوری اطلاعات را به یک ابزار کاربردی تبدیل می‌کند بطوریکه می‌توانید زیرساخت‌های خود را از طریق اینترنت وصل کنید و از منابع محاسباتی بدون نیاز به نصب و نگهداری آن‌ها در محل استفاده کنید.

رایانش ابری چیست؟

رایانش ابری به دسترسی درخواستی به منابع محاسباتی از طریق اینترنت – برنامه‌ها، سرورها (فیزیکی و مجازی)، ذخیره‌سازی داده‌ها، ابزارهای توسعه و توابع شبکه و … اشاره دارد که توسط یک ارائه‌دهنده خدمات ابری یا CSP میزبانی می‌شوند. در مرکز داده این منابع توسط CSPها با هزینه اشتراک ماهانه یا بر اساس هر بار استفاده ارائه می شود.

در مقایسه با فناوری اطلاعات داخلی سنتی، و بسته به سرویس ابری که انتخاب می‌کنید، رایانش ابری می‌تواند برای دستیابی به موارد زیر کمک کند:

  • کاهش هزینه‌های فناوری اطلاعات: با استفاده از ابر، می‌توانید از بخشی یا بیشتر هزینه‌ها و بارهای مرتبط با خرید، نصب، پیکربندی و مدیریت زیرساخت‌های داخلی خود جلوگیری کنید.
  • افزایش چابکی و کاهش زمان به ارزش: با استفاده از فضای ابری، کسب و کار شما می‌تواند در عرض چند دقیقه به جای چند هفته یا ماه انتظار برای پاسخگویی به درخواست‌ها، خرید و پیکربندی سخت‌افزار پشتیبانی و نصب نرم‌افزار، از برنامه‌های کاربردی سازمانی استفاده کند. ابر همچنین شما را قادر می سازد تا کاربران خاص (به ویژه توسعه دهندگان و دانشمندان داده) را در پیاده سازی نرم افزار و پشتیبانی از زیرساخت ها کمک کنید.
  • مقیاس‌بندی آسان‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر: انعطاف‌پذیری ابر باعث می‌شود تا مجبور نباشید ظرفیت استفاده‌نشده زیادی را در طول دوره‌های عملکرد خریداری کنید، در عوض می‌توانید ظرفیت را به میزان دلخواه افزایش دهید. همچنین می‌توانید از مزایای شبکه جهانی ارائه‌دهنده ابر برای نزدیک‌تر کردن برنامه‌های خود به کاربران در سراسر جهان استفاده کنید.

اصطلاح «رایانش ابری» به فناوری‌ای اطلاق می‌شود که محیط ابری را اداره می‌کند. این شامل نوعی زیرساخت مجازی‌سازی شده فناوری اطلاعات، نرم‌افزار سیستم‌عامل، شبکه و سایر زیرساخت‌ها است که با استفاده از نرم‌افزار ویژه انتزاع شده‌اند تا بتوان فناوری اطلاعات را بدون توجه به مرزهای سخت‌افزار فیزیکی، ادغام و تقسیم کرد. به عنوان مثال، یک سرور سخت افزاری را می توان به چندین سرور مجازی تقسیم کرد. اگر از رایانه یا دستگاه تلفن همراه در خانه یا محل کار استفاده می‌کنید، تقریباً هر روز از نوعی رایانش ابری بهره می‌گیرید، چه برنامه‌های ابری مانند Google Gmail و چه رسانه‌هایی مانند Netflix!

خدمات رایانش ابری

IaaS (زیرساخت به عنوان سرویس)، PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس) و SaaS (نرم افزار به عنوان سرویس) سه مدل رایج از سرویس های ابری هستند و استفاده از هر سه مورد برای مشاغل معمول است. با این حال، سردرگمی بین این سه مورد، اتفاق می افتد و در اینجا نگاهی به آنچه در هر سرویس گنجانده شده است می پردازیم:

SaaS (نرم افزار به عنوان یک سرویس)

SaaS که به عنوان نرم افزار مبتنی بر ابر یا برنامه کاربردی ابری نیز شناخته می شود، نرم افزار کاربردی میزبانی شده در فضای ابری است که می توانید از طریق یک مرورگر وب، یک کلاینت اختصاصی دسکتاپ، یا یک API که با سیستم عامل دسکتاپ یا تلفن همراه ادغام می شود، به آن دسترسی داشته باشید و از آن استفاده کنید. در بیشتر موارد، کاربران SaaS هزینه اشتراک ماهانه یا سالانه می پردازند؛ برخی از ارائه دهندگان ممکن است یک مدل قیمت گذاری «پرداخت به ازای استفاده» را بر اساس استفاده واقعی شما ارائه دهند.
علاوه بر صرفه جویی در هزینه، زمان به ارزش و مزایای مقیاس پذیری ابر، SaaS مزایای زیر را ارائه می دهد:

  • ارتقاء خودکار: با SaaS، به محض اینکه ارائه دهنده ویژگی‌های جدید را اضافه می‌کند، می‌توانید بدون نیاز به هماهنگی ارتقاء داخلی از آنها استفاده کنید.
  • جلوگیری از از دست رفتن داده ها: از آنجایی که داده‌های برنامه در فضای ابری قرار دارند، در حین استفاده از برنامه، داده ها را از دست نخواهید داد، حتی اگر دستگاه شما خراب شود یا آسیب ببیند.

SaaS مدل تحویل غالب برای اکثر نرم‌افزارهای تجاری امروزی بوده و امروزه از متمرکزترین برنامه‌های کاربردی صنعت گرفته تا پایگاه‌های داده نرم‌افزار سازمانی قدرتمند و نرم‌افزارهای هوش مصنوعی از آن استفاده می‌کنند.

PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس)

PaaS به توسعه‌دهندگان نرم‌افزار یک پلتفرم درخواستی – سخت‌افزاری، پشته نرم‌افزار کامل، زیرساخت، و حتی ابزارهای توسعه برای اجرا و مدیریت برنامه‌ها بدون هزینه نگهداری پلتفرم در داخل، با مشکلاتی مانند پیچیدگی و انعطاف‌ناپذیری ارائه می‌کند.

با PaaS، ارائه دهندگان ابری می‌‎توانند همه چیز را در مراکز داده خود میزبانی کنند، از جمله سرورها، شبکه، ذخیره‌سازی، نرم افزار سیستم عامل، میان‌افزار و پایگاه داده! توسعه‌دهندگان به سادگی از یک منو انتخاب می‌کنند تا سرورها و محیط‌های مورد نیاز را برای اجرا، ساخت، آزمایش، استقرار، نگهداری، به‌روزرسانی و مقیاس‌بندی برنامه‌ها مدیریت کنند.

امروزه PaaS اغلب حول کانتینرها ساخته می‌شود ، یک مدل محاسباتی مجازی که یک قدم از سرورهای مجازی فراتر می‌رود. کانتینرها سیستم عامل را مجازی می‌کنند و به توسعه دهندگان این امکان را می دهند که برنامه‌ها را تنها با خدمات سیستم عامل مورد نیاز برای اجرای برنامه بر روی هر پلتفرمی، بدون تغییر و بدون استفاده از میان افزار بسته بندی کنند.

IaaS (زیرساخت به عنوان یک سرویس)

IaaS دسترسی براساس تقاضا به منابع محاسباتی ضروری از جمله سرورهای فیزیکی و مجازی، شبکه و ذخیره‌سازی از طریق اینترنت را بر اساس پرداخت به ازای هر استفاده فراهم می‌کند. IaaS کاربران نهایی را قادر می‌سازد تا منابع را در صورت نیاز افزایش و کاهش دهند. همچنین نیاز به هزینه‌های سرمایه اولیه بالا یا زیرساخت‌های غیرضروری در محل و نیاز به خرید بیش از حد منابع را برای تطبیق با اوج استفاده دوره‌ای کاهش می‌دهد.

انواع رایانش ابری

ابر عمومی

ابر عمومی نوعی از محاسبات ابری است که در آن ارائه‌دهندگان خدمات ابری منابع محاسباتی مختلفی را از طریق اینترنت عمومی، از برنامه‌های SaaS گرفته تا ماشین‌های مجازی فردی (VM) تا تکمیل زیرساخت‌های سازمانی و توسعه در اختیار کاربران قرار می‌دهند. دسترسی به این منابع ممکن است رایگان باشد و یا ممکن است تحت مدل‌های قیمت‌گذاری مبتنی بر اشتراک یا پرداخت به ازای استفاده فروخته شود.

یک ابر عمومی یک محیط چند مستاجر است که زیرساخت مرکز داده ارائه دهنده ابر توسط همه مشتریان ابر عمومی به اشتراک گذاشته می‌شود. در ابرهای عمومی پیشرو مانند خدمات وب آمازون (AWS)، Google Cloud، IBM Cloud، Microsoft Azure و Oracle Cloud، تعداد این مشتریان به میلیون ها نفر می رسد.

بسیاری از شرکت‌ها بخش‌هایی از زیرساخت‌های محاسباتی خود را به ابر عمومی منتقل می‌کنند زیرا سرویس‌های ابری عمومی ایمن، انعطاف‌پذیر و به‌راحتی مقیاس‌پذیر هستند. اطمینان از راندمان بالا و هدر رفتن کم منابع برای برخی از مشاغل نیز جذاب بوده است، زیرا مشتریان فقط برای محصولات و خدماتی که استفاده می‌کنند هزینه پرداخت می‌کنند.

ابر خصوصی

یک ابر خصوصی یک محیط ابری است که در آن تمام زیرساخت‌های ابری و منابع محاسباتی اختصاص داده شده، تنها توسط یک مشتری قابل دسترسی است. ابرهای خصوصی بسیاری از مزایای رایانش ابری، از جمله انعطاف‌پذیری امنیتی، مقیاس‌پذیری و سهولت ارائه خدمات را با کنترل دسترسی، امنیت و سفارشی‌سازی منابع زیرساخت‌های درون محل ترکیب می کنند.

بسیاری از شرکت‌ها ابر خصوصی را به ابر عمومی ترجیح می‌دهند زیرا ابر خصوصی ساده‌ترین (یا تنهاترین) راه برای برآورده کردن الزامات انطباقی آنها است. برخی دیگر ابرهای خصوصی را انتخاب می کنند زیرا حجم کاری آنها شامل اسناد محرمانه، مالکیت معنوی، اطلاعات شناسایی شخصی (PII)، سوابق پزشکی، داده‌های مالی یا سایر داده‌های حساس است.

ابر هیبریدی

ابر هیبریدی همانطور که از نامش پیداست ترکیبی از محیط های ابری عمومی و خصوصی است. به طور خاص، یک ابر هیبریدی به طور ایده آل خدمات ابر خصوصی یک شرکت و ابر عمومی را به یک زیرساخت منعطف برای اجرای برنامه‌ها و بارهای کاری سازمان متصل می‌کند.

هدف یک ابر هیبریدی ترکیب کردن منابع ابری عمومی و خصوصی با درجاتی از هماهنگی بین آنهاست که به کسب و کارها این امکان را می‌دهد که بهترین محیط ابری را برای هر برنامه یا حجم کاری انتخاب کنند و با تغییر شرایط، بارهای کاری را آزادانه بین دو ابر جابجا کنید. این امر به کسب و کارها کمک می‌کند تا اهداف فنی و تجاری خود را مقرون به صرفه‌تر از استفاده از یک ابر عمومی یا خصوصی انجام دهند.

اهداف رایانش ابری شامل هر چیزی است که مستلزم ذخیره‌سازی و پردازش حجم عظیمی از داده‌ها با سرعت بالا باشد که نیاز به ظرفیت ذخیره‌سازی و قدرت محاسباتی بیشتری دارند. موارد استفاده از رایانش ابری عبارتند از:

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − نه =